Over

Rinus Groot is geboren in 1938 te Heemskerk.

Op zeer jonge leeftijd bespeelde hij al de piano en het orgel.

Na het afronden van het gymnasium studeerde hij aan het conservatorium in Amsterdam onder leiding van Johan van den Boogert.

In 1965 werd zijn cum laude afgeronde studie bekroond met de “Prix d’Excellence “. Hij won in 1966 respectievelijk 1967 de Jubileumprijs van het Nederlands Impresariaat en de Jaarbeursprijs van de stad Utrecht.

Rinus Groot heeft zich in zijn carrière enorm veelzijdig ontwikkeld. Als solist in piano recitals, als solist bij diverse orkesten en als begeleider. In de kamermuziek maakte hij meer dan 12 jaar deel uit van het Amsterdams Kern Ensemble.

Met het Amsterdams Kern Ensemble heeft hij vele concerten gegeven in Nederland, de voormalige Sovjet-Unie, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en in bijna heel Europa.

Ook met de bariton Max van Egmond concerteerde hij vele malen in alle grote muziek centra van Zuid en Noord-Amerika. Hun debuut in de Verenigde Staten van Amerika vond plaats in Carnegie Hall.

Rinus Groot maakte vele radio opnames en ook plaat opnames met het Amsterdams Kern Ensemble voor o.a. EMI.

Rinus Groot heeft met pianist Alwin Bär vele concerten gegeven voor 2 piano’s.

Met de Haarlemse pianist Jaap Stork, vormde hij meer dan 15 jaar een artistiek piano duo die vele uitvoeringen voor vier handen en twee piano’s ten gehore bracht.

Met zijn dochter, violiste Suzanne Groot vormde hij meer dan 30 jaar lang een onafscheidelijk duo met vele optredens in binnen en buitenland.

Rinus Groot was tevens een promotor van de moderne pianoliteratuur met uitvoeringen van pianowerken van o.a. Hans Kox, Theo Bruins en Jurriaan Andriessen.

Naast zijn solo carrière was Rinus Groot lange tijd verbonden als leraar aan het conservatorium van Utrecht en Zwolle.

Rinus Groot is overleden op 15 februari, 2014 op de leeftijd van 75 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s